Luchtdichtheid van gebouwen

De thermische schil van een woning of bedrijfsgebouw is precies dat gedeelte van de omhulling, oftewel het ‘jasje’ van een gebouw, dat ervoor zorgt dat het in de winter binnen lekker warm blijft en in de zomer lekker koel. Als de thermische schil goed is ontworpen en uitgevoerd dan is het gebouw niet alleen goed geïsoleerd maar ook voldoende luchtdicht. Zodra er echter kieren of gaten in de thermische schil zitten dan ontstaan er diverse soorten luchtstromen die niet alleen energie kosten maar ook kunnen zorgen voor comfortklachten, condensvorming in de isolatie en geluidsoverlast van buiten. Met name wanneer lage temperatuurverwarming zoals vloer- en wandverwarming wordt toegepast zal een klein beetje koude luchtstroom van buiten al direct merkbaar zijn.

Kieren en gaten in de thermische schil zijn gemakkelijk te voorkomen als je als aannemer weet waar je op moet letten. Een voldoende luchtdicht en nauwkeurig geïsoleerd gebouw is een hoofdvoorwaarde voor comfortbeleving en energiebesparing. Het woord luchtdichtheid moet echter niet worden verward met een gevoel van onbehagen of verstikken. Het Bouwbesluit rekent er juist op dat er luchtdicht wordt gebouwd en eist daartegenover dat er correct werkende ventilatiesystemen worden toegepast die weer voor de noodzakelijke luchtverversing zorgen. U denkt wellicht, wat maakt dat nu uit als ik het ene goed dicht maak en het andere weer open zet. Een ventilatiesystemen kun je echter regelen en er warmte mee terugwinnen, met weglekkende warmte door kieren en gaten kan dat niet.

Er worden in de bouw relatief veel fouten gemaakt die leiden tot een te grote luchtlekkage, ook wel infiltratie of luchtdoorlatendheid genoemd. De hoeveelheid lucht die volgens de bijbehorende EPC berekening maximaal door de thermische schil mag stromen blijkt in meer dan driekwart van de gevallen groter of zelfs veel groter te zijn dan is toegestaan (2013). Daar zie je bij de oplevering helemaal niets van. Maar na ingebruikname zullen de gebruikers tocht kunnen voelen of ervaren zij een onduidelijke beleving van koude om zich heen. Ongemerkt wordt er zodoende te veel aan energiekosten betaald. Later kan er zelfs zichtbare schade ontstaan door vochtplekken als gevolg van condensatie van ontsnappende warme gebouwlucht via de thermische schil.

Op deze website treffen bouwers, maar ook bewoners/eigenaren, alle informatie aan over dit onderwerp. Heeft u toch nog vragen die onbeantwoord blijven, schroom dan niet om met ons contact op te nemen:  036-5220043 of via info@isovast.nl.

 

Naar vorige pagina