Meten van contactgeluidisolatie

Contactgeluid of loopgeluid is wat je hoort als je buurman door zijn woning loopt. Het gaat dan niet om geluid dat zich via de lucht verplaatst maar geluid dat door directe overdracht via de gebouwconstructie in jouw woning is waar te nemen. De contactgeluidisolatie in gebouwen dient aan minimale wettelijke eisen te voldoen. Deze minimale eisen uit het Bouwbesluit leveren in de praktijk echter maar beperkte bescherming.

Met name wanneer een harde vloerafwerking wordt toegepast komt het probleem van geluidshinder door contactgeluiden nogal eens voor. De mate waarin een constructie gevoelig is voor overdracht van contactgeluid kan enorm verschillen en is afhankelijk van de massa van de constructie, de geometrische vorm en de constructieve koppelingen.

contactgeluidisolatie

Wij meten de kwaliteit van de contactgeluidisolatie volgens NEN 5077, ISO 140 en aan de hand van het Bouwbesluit of bestekseisen. De meting wordt uitgevoerd met behulp van een genormeerde contactgeluidgenerator, ook wel hamerapparaat genoemd. Met dit apparaat wordt in de aangrenzende woning of ruimte tien keer per seconde met een zekere kracht op de vloer ‘gehamerd’. Tijdens het hameren worden met een gekalibreerde klasse 1 geluidsmeter enkele metingen verricht waaruit de contactgeluidisolatie kan worden berekend. De kwaliteit van de contactgeluidisolatie wordt tot op heden uitgedrukt in de isolatie-index Ico maar deze zal langzaam worden vervangen door het A-gewogen contactgeluidniveau LnT,A.