Contactgeluid?

Wij meten het zeker!

Meten van contactgeluidisolatie

Contactgeluid ontstaat wanneer harde materialen een vloer raken. Lopen of het schuiven met stoelen zijn hiervan voorbeelden. Met name wanneer een harde vloerafwerking is toegepast kan contactgeluid ontstaan dat voor de buren als hinderlijk kan worden ervaren.

De mate waarin een vloer gevoelig is voor overdracht van contactgeluid verschilt. Dit is afhankelijk van de massa van de constructie, de geometrische vorm en de constructieve koppelingen met wanden en andere vloeren. Contactgeluidisolatie in gebouwen dient aan minimale wettelijke eisen te voldoen. Deze minimale eisen uit het Bouwbesluit leveren in de praktijk echter beperkte bescherming.

ISOVAST meet de contactgeluidisolatie volgens NEN 5077 en NPR 5097. Dit gebeurt met een contactgeluidgenerator, ook wel hamerapparaat of tappingmachine genoemd. Hiermee wordt zo’n tien keer per seconde met een zekere kracht op de vloer ‘geklopt’. Het geproduceerde contactgeluid wordt dan gemeten in een aangrenzende ruimte. Aan de hand van verschillende metingen waarin ook de nagalmtijd en stoorgeluid uit de omgeving worden meegenomen, kan het eindresultaat worden berekend.

De contactgeluidisolatie wordt uitgedrukt als het A-gewogen contactgeluidniveau LnT,A. Soms wordt er nog gewerkt met de inmiddels vervallen ‘isolatie-index’ Ico.

 

Dagelijks-in-de-bouw

Dagelijks in de bouw

Onze meettechnici werken dagelijks in projecten voor woningbouw en utiliteitsbouw. Wij meten op het gebied van luchtdichtheid, geluid en isolatiekwaliteit.

Precisie-in-high-care

Precisie in High care

Ziekenhuizen, laboratoria en de voedingsindustrie bouwen op onze luchtdichtheidsmetingen. Zij nemen geen risico rond besmettingsgevaar of vervuiling. Wij toetsen de kwaliteit van de drukhiërarchie.

Grootste-capaciteit

Grootste capaciteit

ISOVAST is het grootste meetbedrijf in Nederland als het gaat om de meetcapaciteit voor de extra grote gebouwen. Wij voeren metingen uit  in distributiecentra en coldstores door heel Europa.

Datacenters-beschermd

Datacenters Beschermd

Blusgassystemen beschermen de kostbare data die opgeslagen ligt in serverruimtes of datacentrums. Onze specialisten berekenen de standtijd van het blusgas aan de hand van een doorfantest.